Informatie Download
César Domela 1900 Zwolle (Nederland) - 1993 Parijs (Frankrijk)

Triptychon III 1972-1979

Triptychon (een driedelig schilderij of reliëf) bestaat uit een map met drie 3 zeefdrukken (serigrafien) van Cesar Domela Nieuwenhuis.

César Domela Nieuwenhuis kwam al vroeg in contact met avant-garde kunstenaars en trad in 1924 toe als jongste lid van De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging die een radicale hervorming van de kunst teweeg wilde brengen. Kenmerkend voor de stijl van deze beweging is het gebruik van een minimum aan kleuren - veelal primaire kleuren, zwart, wit en grijs - en een eenvoudige vormgeving, vaak volgens het orthogonaal stelsel. Dit zijn ook belangrijke kenmerken van de schilder- en grafische werken van Domela. De kunstenaar was bevriend met Mondriaan en de stijlen van de twee kunstenaars lijken veel op elkaar. In tegenstelling tot veel kunstenaars die behoorden tot De Stijl, specialiseerde Domela zich in het maken van wandreliëfs, vaak gemaakt van plexiglas en metaal. In deze driedimensionale schilderijen speelt het diagonaal een belangrijke rol. Ook zijn tweedimensionale zeefdrukken hebben een ruimtelijk en driedimensionaal karakter. Zijn schilder- en grafische werken verbeelden veelal geometrische vlakken, die door gebogen lijnen doorsneden worden. Domela heeft gedurende zijn leven ook fotomontages gemaakt voor commercieel gebruik.

  • Wie was César Domela Nieuwenhuis?

    César Domela, ook gespeld als Césare Doméla en eigenlijk César Domela Nieuwenhuis (1900 – 1992), was een Nederlands kunstschilder, graficus, fotograaf, typograaf en edelsmid en lid van kunstbeweging De Stijl. Na zijn overlijden liet hij zijn omvangrijke archief na aan de Nederlandse staat.

    Lees meer