Informatie Download
Andy Warhol 1928 Pittsburgh PA (Verenigde Staten) - 1987 New York NY (Verenigde Staten)

Ticket 1968

Andy Warhol is vooral beroemd om zijn 'vlakke' en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell's-soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground & Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones. Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor.


De definitieve doorbraak van Andy Warhol kwam in de jaren ’60, toen hij zijn eigen exposities ging houden en andere artiesten om zich heen verzamelde in een studio genaamd ‘The Factory’. Warhol richtte zich in deze periode steeds meer op het afbeelden van typisch Amerikaanse objecten en taferelen, een kunststroming die bekend werd als popart. Zo maakte hij in deze periode onder meer schilderijen van tickets, dollarbiljetten, elektrische stoelen, paddenstoelwolken en Coca Cola flesjes.


Het Andy Warhol Museum in Pittsburgh, Pennsylvania is het grootste Amerikaanse museum opgedragen aan een enkele kunstenaar; het bevat meer dan 12.000 werken van Warhol. In de Slowaakse gemeente Medzilaborce, vlak bij het dorpje waarvan Warhol zijn ouders afkomstig zijn, is het Andy Warhol Museum voor Moderne Kunst te vinden. Het stelt een 160-tal werken van de kunstenaar en een groot aantal memorabilia van Warhol en zijn familie tentoon.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  This is a case for Andy Warhol

  You've heard his name. You've seen the Campbell's Soup cans. You might know something about The Factory. But perhaps you've wondered why Andy Warhol gets so much attention or why his work even matters. What's the deal with Warhol, and is he worth your time and consideration? Here's your answer.

  Lees meer
 • Andy Warhol

  Andy Warhol was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Warhol wordt ook wel the silver prince of the pop genoemd.

  Lees meer