Informatie Download
Claude Monet 1840 Parijs (Frankrijk) - 1926 Giverny (Frankrijk)

Falaises près de Pourville 1882

Claude Monet is een van de bekendste impressionisten. De naam van deze kunstenaarsgroep is afgeleid van zijn schilderij Impression: Soleil levant, waarin hij in vlotte, onderbroken penseelstreken de haven van Le Havre schildert bij opkomende zon.

Het gaat Monet vooral om het vastleggen van de veranderlijkheid van licht en atmosfeer. Hij is steeds op zoek naar locaties waar deze veranderlijkheid sterk aanwezig is. De Normandische kust met zijn karakteristieke steile rotspartijen is een van die plekken. In 1882 brengt Monet twee periodes van enkele maanden door in het vissersdorp Pourville, waar hij bijna honderd al dan niet voltooide schilderijen maakt. Falaises près de Pourville ontstaat tijdens zijn tweede verblijf in de zomer van dat jaar.

De aandacht wordt onmiddellijk getrokken door de imposante, loodrecht oprijzende kalkrots en de gelige gloed van de begroeiing in de felle ochtendzon. Waar de gele vlakte grenst aan de contrasterende blauwe lucht, wordt de helderheid van de kleuren nog eens extra versterkt. Monets pogingen om de wisselingen van het licht bij te houden zijn vooral te zien bij de donkere slagschaduwen die de rotsen op het strand werpen. Het donkere blauw bij de branding verraadt dat de schaduw van de rotswand aanvankelijk langer was en dat de slagschaduw meer richting de voet van de rots is gekropen door de opstijgende zon.

 • Monet in Nederland

  De wereldberoemde Franse impressionist Claude Monet hield ook van Holland! Voor hij de waterlelie ontdekte in Giverny, was hij verliefd op de Hollandse molen. In de 1e uitzending van Man en Kunst 2017 staat het schilderij centraal dat Monet tijdens zijn verblijf in Zaandam maakte.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Claude Monet schildert

  In dit filmpje is te zien hoe Monet buiten, ´en plein air´, werkt aan een schilderij. Hier schildert hij waterlelies in een vijver. Hij heeft veel verschillende variaties op dit thema geschilderd. Deze werken zijn erg beroemd geworden.

  Lees meer
 • Wie was Claude Monet?

  Oscar-Claude Monet (Parijs, 14 november 1840 – Giverny, 5 december 1926) was een Frans kunstschilder, die als grondlegger van het impressionisme wordt beschouwd. De impressionisten wilden het visuele aspect van de alledaagse werkelijkheid vastleggen.

  Lees meer