Informatie Download
Barend Cornelis Koekkoek 1803 Middelburg (Nederland) - 1862 Kleef (Duitsland)

Zomerlandschap met een burcht 1845

 • De familie Koekkoek

  Koekkoek is een Nederlandse familie die een groot aantal kunstschilders heeft voortgebracht. Met zestien schilders in vier generaties wordt de familie beschouwd als de grootste schildersfamilie ter wereld.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Slideshow

  Een video van ca. 12 minuten met schilderijen van Koekkoek.

  Lees meer
 • Romantiek als stroming

  De romantiek is een stroming binnen de westerse schilderkunst, die deel uitmaakt van een bredere romantische cultuurbeweging. De bloeiperiode lag tussen het eind van de achttiende eeuw en het midden van de negentiende eeuw. De kenmerken van de romantische schilderkunst waren niet eenduidig en verschilden per land, maar hadden als rode draad de nadruk op de verbeeldingskracht en de subjectieve expressie van de individuele kunstenaar.

  Lees meer
 • Landschapsschilderkunst

  Landschapsschilderkunst is het weergeven van landschappen; bergen, valleien, bomen, rivieren en bossen, als onderdeel van de schilderkunst. De hemel is vrijwel altijd onderdeel van het kunstwerk en de weersgesteldheid is een aspect van de compositie.

  Lees meer
 • Olieverf

  Olieverf bestaat uit een mengsel van pigment - in de vorm van een zeer fijn gekleurd poeder - en een plantaardige olie als bindmiddel. Dit is meestal lijnolie en soms saffloerolie. Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst. Waarschijnlijk is olieverf op lijnoliebasis ontwikkeld in de late Middeleeuwen. Jan van Eyck vervolmaakte de techniek en bouwde er zijn reputatie mee op.

  Lees meer