Informatie Download
Pieter Brueghel de Jonge 1564 Brussel - 1638 Antwerpen

Winterlandschap z.j.

Pieter Brueghel de Jonge is de oudste zoon van Pieter Bruegel de Oude, de stamvader van de beroemde schildersfamilie die bekend is om haar landschappen en folkloristische voorstellingen. De oude Bruegel - wiens naam wordt gespeld zonder h - overlijdt als zijn zoon pas vijf jaar oud is. Maar Pieter werkt zijn hele leven in de trant van zijn vader door talloze kopieën te maken van zijn composities.

Van het winterlandschap in het Rijksmuseum Twenthe zijn maar liefst 17 versies bekend die zijn toegeschreven aan Pieter Brueghel de Jonge. Waarschijnlijk is dit schilderij geen kopie naar een werk van zijn vader, maar een kopie naar een gravure van de kunstenaar Hans Bol (1534-1593). In dit levendige tafereel spelen de vele figuren de hoofdrol, tegen de achtergrond van een winters decor. De alledaagse scènes zitten vol humoristische details, zoals de vrouw in het midden die op het ijs gevallen is, waardoor haar blote achterwerk zichtbaar wordt. Het dragen van ondergoed wordt namelijk pas in de 19de eeuw gebruikelijk.

Brueghel toont de realiteit onverbloemd. Hij schildert niet alleen gezellig schaatsende paartjes, maar ook ongelukken, vechtpartijen en dronkenschap, zoals in de herberg rechts. Maar achter de amusante en ogenschijnlijk oppervlakkige taferelen gaat een subtiele verwijzing naar de vergankelijkheid schuil. De spartelende man in het wak is een veelgebruikt motief om de kijker te herinneren aan de tijdelijkheid van het bestaan. Hoewel hulp nabij is - er komt een man met een tak aangesneld - is het niet zeker of de drenkeling zal overleven.

 • Wie was Pieter Brueghel de Jonge

  Pieter Brueghel de Jonge (1564 of 1565 - 1638) was een Zuid-Nederlands kunstschilder, oudste zoon van Pieter Bruegel de Oude. Pieter Brueghel de Jonge werd meester in 1585. Hij ging toen landschappen, religieuze onderwerpen en fantasie-onderwerpen schilderen. Voor deze laatste schilderijen gebruikte hij vaak vuur en groteske wezens, waardoor hij de bijnaam "De Helse Brueghel" kreeg.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Het winterlandschap in schilderijen

  Een serie videos in de Engelse taal waarin het winterlandschap in schilderijen centraal staat.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Uitdrukkingen en gezegdes in beeld gebracht

  Wat kunnen we “lezen” uit de schilderijen van Brueghel.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Van Bos tot Brueghel.

  Alledaags leven in schilderijen, engelstalig.

  Lees meer