Informatie Download

Hallo hallo

Ik beschik over een enorme hoeveelheid reproductiemateriaal gerubriceerd op thema’s zoals mensen in beweging, mensen binnen of buiten, dieren en planten zegt Wim Jonkman. Ik heb ze geselecteerd op basis van hun silhouet, tussenvorm en ritmiek. Als ik een beeld ga maken week ik uit deze plaatjes beeldelementen los waarmee ik vervolgens begin te stoeien met de bedoeling een raadselachtige en cryptische voorstelling op te roepen die nog wel een beetje naar de werkelijkheid ruikt.

Je hebt twee soorten beeldelementen: vormen van voorwerpen en tussenvormen. En twee plaatjes leveren weer een ander beeldelement op. Vooral tussenvormen zijn belangrijk. Ik ben altijd alert op deze ruimte tussen voorwerpen. Ze zorgen voor een abstractie van de voorwerpen. We zien en leven tussen voorwerpen, maar je kunt ook zeggen dat het hele leven uit tussenvormen bestaat. Ze zijn de samenhang tussen de voorwerpen en laten een verhaal ontstaan. En zo bouw ik mijn ontwerp op.

Alvorens het ontwerp op de steen te plaatsen, worden de geselecteerde plaatjes samengevoegd en al schetsende naar een basistekening toegewerkt. Als die er is, dan wacht ik tot het donker is. Dan projecteer ik het geselecteerde materiaal en schuif net zo lang totdat een verhaal, een intrige ontstaat. Ik houd van de combinatie plat en ruimtelijk. Vooral van een schaduw kun je een ruimtelijk object maken. In dit ontwerp bevindt zich een persoon – het zou een spindoctor kunnen zijn – in een ruimtelijk netwerk. Maar wat doet hij daar? Is hij gevangen? Is hij in paniek of is het aandachttrekkerij?