Informatie Download
Johannes Adrianus van Geffen 1734 Amsterdam (Nederland) - na 1795 Amsterdam (Nederland)

Kom, miniatuurzilver 1782

Al eeuwen zijn mensen gecharmeerd door miniatuur voorwerpjes gemaakt naar voorbeeld van het 'echte' leven. Zo maken vakmensen altijd al miniatuur meesterstukjes van hout, porselein en zilver, vaak tot in de finesses. Het is leuk om te weten dat het zilveren miniatuurgoed meestal van Nederlandse makelij is. De grootste bloei begon in de 17e eeuw toen welgestelde dames zich gingen toeleggen op het inrichten van grote prachtige poppenhuizen. Aan het eind van de 17e eeuw werden behalve miniatuur gebruiksvoorwerpen ook figurale groepjes gemaakt die kinderspelen of beroepen uitbeelden. Er zijn zilversmeden die zich speciaal hebben toegelegd op het maken van zilveren ‘poppegoet’ zoals het miniatuurzilver in die tijd werd aangeduid. Arnoldus en Johannes Adrianus van Geffen en Pieter van Somerwil uit Amsterdam waren werkzaam in de 18e eeuw.

 • Meesterteken

  Een meesterteken is een door een zilversmid of een fabriek van zilveren en metalen voorwerpen in een edelmetalen voorwerp ingeslagen symbool. Vaak gaat het om letters die de initialen van de meester vormen maar ook "sprekende" meestertekens komen voor.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Miniatuurzilver

  Bij Tussen Kunst en Kitsch komt veel miniatuurzilver voorbij. Tot groot genoegen van Emiel Aardewerk voor wie miniatuurzilver altijd een speciaal plekje gehad heeft. Ter ere van het 30-jarig bestaan van Tussen Kunst en Kitsch kijkt antiquair en juwelier Emiel Aardewerk terug op zijn carrière bij het programma.

  Lees meer
 • Wat is een jaarletter

  Een jaarletter is een door een keurmeester in een edelmetalen voorwerp ingeslagen letter. Aan de letter kan worden gezien in welk jaar het voorwerp, een ring, stuk bestek, onderscheiding of brandewijnkom werd gekeurd. Het jaar van fabricage kan jaren eerder liggen want een edelsmid of juwelier hoeft een stuk niet ogenblikkelijk te laten keuren.

  Lees meer